Bunadtilvirker

Bunadtilvirker

Bedriftsopplæring 2 år
  VG1 Design og håndverk 
VG2 Design og tekstil 
 

BUNADTILVIRKER

Bunadtilvirker er en ny yrkestittel på et gammelt håndverksyrke som kom inn i skoleplanen ved reform 97. Som bunadtilvirker arbeider du med produksjon, reparasjon og restaurering av ulike folkedrakter og bunader. Du kan ofte være knyttet til en del av landet, der du arbeider med folkedraktene eller bunadene fra en bestemt region. Som yrkesutøver av faget kan du jobbe selvstendig eller være tilknyttet et Husflidslag eller den lokale Husfliden. Arbeidet kan være å produsere hele drakten, men kan også innebære arbeid med ulike deler av draktene. Som bunadtilvirker kan du jobbe med ulike sømteknikker, forskjellige veveteknikker, broderiteknikker og gammel håndsøm, samt forskjellige bånd, vev og trådteknikker. Du kan arbeide med gamle tradisjonsbundne bunader og folkedrakter eller med kreativ utvikling av nye. Hverdagen kan inneholde personlig service, salg og kundebehandling. Du jobber også med personlig veiledning, oppfølging av kunde, målsøm og bruksveiledning av bunader og folkedrakter. Gjennom skole og læretid vil du tilegne deg kunnskap om gamle og nye materialer, du får kjennskap til gamle håndverksteknikker, de ulike maskinene og redskapene for de forskjellige arbeidsoppgavene. Du får innføring i framstilling av forskjellige plaggdeler og forståelse for gammel drakthistorie. Det er viktig å kunne tilegne seg kunnskap om de ulike epokene i stilhistorien. Alle de gamle bunadene og folkedraktene er bygget opp av ulike draktdeler fra de forskjellige tidsepokene i Norgeshistorien.

DESIGN

Mønstertegning og teknisk tegning brukes til utarbeidelse av drakt- mønstre. Du må kunne tegne et mønster og gradere det i forskjellige størrelser. Det er også en del skissetegning i kommunikasjon med kunder. Du må som bunadtilvirker ha evne til å arbeide systematisk og være nøyaktig. Du må ha gode kunnskaper om form, farge samt gode håndverks- og materialkunnskaper. En godt opparbeidet fargesans hjelper deg i arbeidet med å utarbeide nye drakter og tilrettelegge dagens materialer når du skal kopiere gamle håndverk. Det er nødvendig med god fargeforståelse når man skal veilede kunder i forbindelse med sammensetning av de ulike draktdelene i en bunad.

STIKKORD – BUNADTILVIRKER

Materialer: ulike typer tekstiler – tråd – garn – bånd – knapper Verktøy: målebånd – saks – nåler – strikkepinner – brikkevev - symaskin – strykejern - spesialverktøy Teknikker: måle – klippe – ulike typer sømteknikker – brodere – veve – strikke – montere – presse – gradere – tilpasse
LENKER
Utdanningsprogram og kompetanseplattform
Småfag - Bunadtilvirker
http://home.no.net/bunad/
www.bunadsbua.no
Bunadssaum A/S
Bunadsstua i Harstad
Almankås A/S
Bunad- og folkedraktrådet
Bunad Magasinet
Husfliden
Kulturringen Opplæringskontor for gamle håndverksfag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *