Duodar

Duodjar

Bedriftsopplæring 2 år
  VG1 Design og håndverk 
VG2 Design og duodji 
 

Duodjar


Duodji er et samisk kunsthåndverksfag med forskjellige prosesser og arbeidsmetoder hvor tekniske hjelpemidler blir lite brukt. Duodji gjenspeiler samisk kultur og samiske særtrekk i ulike regioner. En duodjâr bør ha allsidige kunnskaper om duodjiprodukter fra flere regioner. Som duodjâr utnytter man materialer og råstoff fra naturen til å skape klær, verktøy, redskaper og prydgjenstander. I duodjifaget arbeider man med både harde og myke materialer. Det jobbes med plantefarging av stoffer og garn, veving av stoffer og bånd til samiske klesdrakter, strikking av luer, votter, sokker og søm av kofter. Reinskinn brukes til å lage vesker, klær og skotøy. Av tre og horn lages kopper, boller og knivskaft. Av metall lages kniver, bjeller og smykker. Arbeidsplasser kan være i håndverksbedrifter, tekstilindustri og turistnæring. Det er nødvendig med god kjennskap til samisk kultur og tradisjon. Røttene til samisk fangstkultur går tilbake til 6000-8000 år f.Kr. De historiske kildene som forteller om samene, dokumenterer at duodji er en viktig del av samisk kulturarv.

DESIGN


Skal du jobbe med duodji bør du kunne tegne idéskisser og arbeidstegninger av produkter du skal lage. Ved søm av klær er det også nødvendig å kunne mønsterkonstruksjon. Som duodjar bruker man materialer fra naturen og man må ha kunnskaper om materialenes egenskaper. Aktuelle materialer og teknikker er tekstilsøm, veving, skinnsøm, skinnarbeid, trearbeid, bein- og hornarbeid og metallarbeid. Tradisjonene er svært viktige ved bruk av farger. Fargesymbolikk og kjennskap til de ulike områdenes særpreg er nødvendige kunnskaper for en duodjâr. Fargene brukes bevisst både på klesdrakter, vevde produkter og i bildekunst.

STIKKORD – DUODJI


Materialer:

tre – trerøtter – never - horn – bein - metaller – garn – skinn – pels - perler –

Verktøy:

kniv – huljern – ulike typer nåler – vev – strikkeutstyr – graveringsutstyr - symaskin

Teknikker:

sy – veve – strikke - prege – flette – skjære – spikke – tvinne – perlebrodere

OPPLÆRINGSKONTOR


Duodjiinstituhta 9520 Kautokeino Opplæringskontoret i Duodji og formgivingsfag for Kautokeino/Alta 9520 Kautokeino Opplæringskontoret i Duodji for Unjarga/Nesseby og Tana 9840 Varangerbotn

LENKER

Utdanningsprogram og kompetanseplattform
Småfag - duodji
Kulturringen
Kulturnett Troms
www.gavpi.com
www.duodji.info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *