Gravør

Gravør

Bedriftsopplæring 2 år
  VG1 Design og håndverk 
VG2 Design og gullsmedhåndverk  
 

Gravør


Gravørfaget kan føres tilbake til steinalderen og er forankret i gamle håndverkstradisjoner, hvor man med et meget enkelt verktøy har kunnet utføre imponerende arbeider. Gravøren lager verktøy for produksjon av stål-, sølv- og gullprodukter, eller graverer utsmykninger og inskripsjoner på ulike varer. De jobber direkte på produktet eller i negativ form til stempler og lignende. I dette yrket er gamle tradisjoner forent med ny teknologi. Som gravør kan man lage støpeformer til industrien, for eksempel til sølvskjeer og klisjeer til trykkerier, stempler og former til for eks. gullsmedgjenstander. Eller man kan jobbe med ulike gravørteknikker og skrifter. Da tegner og graverer man mønstre som signaturer, ornamenter og monogrammer i smykker og andre gjenstander av edelmetall. Man kan også lage stempler av jern og messing. De brukes til å prege forskjellige produkter som varemerke eller dekorasjoner på bokomslag, penner, brevpapir, metervarer eller såper m.m. Arbeidsområdet til gravørfaget omfatter også å lage støpeformer til bl.a. sølvbestikk og smykker og tegne og lage medaljer og mynter. Gravøren benytter seg av datastyrt verktøy, men jobber også mye for hånd. De fleste gravører jobber i et gravørverksted. Noen har sitt eget verksted men ofte er det mindre firmaer som lager mange ulike typer gravørarbeid. Det finnes også gravørverksteder som ligger i tilknytning til fabrikker som produserer plastikk- gull- og sølvarbeid. Den nye teknologien innen faget har utvidet gravørens arbeidsområde. De kan nå gjøre flere typer jobber fra den kreative startfasen til det ferdige produktet. Fagets egenart gjør at det stilles store krav til kunnskap om stilarter. Det er viktig å kjenne til de gamle arbeidsteknikkene fordi man ikke kan arbeide optimalt på maskiner og data, med mindre man kan håndverket helt fra bunnen. Noen deler av faget er også utsatt for konkurranse fra land i Østen. Dette gjør at man må følge med både nasjonalt og internasjonalt.

DESIGN

Det er en fordel at man er god til å tegne og stave, man må være nøyaktig å ha sans for detaljer skal man jobbe som gravør. Skissetegnig brukes i idéutviklingen av arbeidet og det lages arbeidstegninger for større graveringsarbeid. Gravøren bør ha en godt opparbeidet formsans. Han må mestre forskjellige skrifttyper, tegne ut ulike mønstre, kunne designe formene til ulike produkter. Man bør ha et godt blikk for former og detaljer, være stø på hånden og ha et godt syn. Som fagarbeider bør man ha god kjennskap til de ulike materialene og de enkelte materialers egenskaper. Materialkunnskap og god fargesans er viktig når man skal tilpasse de enkelte gjenstanders form og stilart.

STIKKORD – GRAVØRFAGET

Materialer:

gull – sølv – tinn – messing – tambak – nysølv – stål – platina – dublé – kobber – bronse - nikkel – sink – bly – aluminium – titan – magnesium – elfenben – horn - glass – krystall – gips – plast – silikon – grafitt – tre - akryl

Verktøy:

IKT - graveringsutstyr – pregestanser – stålstempler – uthuggerverktøy – dreiebenk - plansliper - boremaskin

Teknikker:

måle – tegne – gravere - skave – smergle – renovere - slipe - polere

LENKER

Utdanningsprogram og kompetanseplattform
Kulturringen
Småfag - gravør
Gravør Schwartz Aps
Gravørlauget i Danmark
Gravør Thurm
Norsk Gravørmester Forening
Hva er tambak?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *