Herreskredder

Herreskredder

Bedriftsopplæring 2 år
  VG1 Design og håndverk 
VG2 Design og tekstil 
 

Herreskredder


Skredderbetegnelsen er blitt brukt siden slutten av 1200-tallet. Skredderfaget har fra gammelt av omfattet søm, produksjon og design av klær og kostymer. I dag er dette faget delt i kjole- og draktsyer og herreskredder. Herreskredderen designer og syr herreklær. De lager ulike klær tilpasset forskjellige funksjoner, personer og marked. Skredderen jobber med målsøm og plaggene blir tilpasset den enkelte kundes behov og ønsker. De jobber ofte i egne verksteder, atelierer eller systuer. De kan være knyttet opp mot butikker som selger dresser og finklær, men kan også jobbe med klær til teater, film, underholdning og til moteindustri. Som herreskredder jobber man fram ulike klær fra ide til ferdig produkt, man har et nært samarbeid med kundene under måltaking, mønsterutforming og tilpassingen av klærne. De bruker ulike symaskiner, presseutstyr og annet verktøy for å oppnå hensiktmessige arbeidsteknikker, ut fra tids- og kvalitetshensyn. Mye av dagen går med til personlig veiledning, oppfølging av kunde og brukerveiledning. Det er ikke mange tradisjonelle skredderbedrifter igjen i Norge, men det finnes et større marked for å ta læretiden i London, New York og Paris. Mange av dagens utøvere av faget har kombinert utdanningen med kjole- og draktsyer eller kostymemaker. Det er flere lovende klesdesignere i dag som tenker nytt i forhold til miljø og materialer, disse designerne begynner nå å bli lagt merke til internasjonalt. Som herreskredder bør du sette deg godt inn i drakthistorie i tillegg til å ha kjennskap til aktuelle moter nasjonalt og internasjonalt.

DESIGN


Idéskisser, arbeidstegninger og mønster tegning brukes til utarbeidelse av nye klær. Du må kunne tegne et mønster og gradere det og sy etter egne tegninger. IKT er til stor hjelp i dette arbeidet. Skisse- og detaljtegninger kan være til hjelp i kommunikasjon med kunder. Herreskredderne må ha gode kunnskaper om tekstiler og materialer, stoffers egenskaper, bruksområder og vedlikehold. De må ha gode ferdigheter i mønsterforming og konstruksjon, og må kunne bruke måltabeller og kunne gradere størrelser. Det kreves god formsans når man skal lage nye eller tilpasse ulike herreklær. En godt opparbeidet fargesans hjelper deg i arbeidet med å utarbeide klær og tilrettelegge materialer når du skal lage ny design. God fargeforståelse er også viktig i veiledning av kunder når de skal sette sammen de ulike antrekk.

STIKKORD – HERRESKREDDERFAGET


Materialer: ulike typer tekstiler – innleggsmaterialer - tråd – knapper – papir Verktøy: symaskiner – saks – nåler – målebånd – tegneutstyr – presseutstyr Teknikker: måle – feste – lage mønster – konstruere - sy – justere

LENKER


Utdanningsprogram og kompetanseplattform
Moteskolen Esmod
Vidars Herreklær
Kulturringen Opplæringskontor for gamle håndverksfag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *