Keramiker

Keramiker

Opplæring i bedrift 3 år
VG1 Design og håndverk 
 

Keramiker


Pottemakeryrket er et av verdens eldste håndverk med lange tradisjoner i Norge. Som pottemaker vil du lage produkter i keramikk og steintøy, og i tillegg til å jobbe etter gamle tradisjoner er nye og eksperimentelle arbeidsmåter og teknikker en viktig del av faget. Du jobber med det grunnleggende i formgiving, modellering, dreiing, støping, glasering og brenning og lærer å kjenne de keramiske materialene og ulike glasurene. De fleste pottemakere driver egen næringsvirksomhet. Arbeidet omfatter ide, design og produktutvikling, klargjøring av leire, dekor og glasur, forming av produkter i forskjellige teknikker, dekorering, glasering og brenning, kundeveiledning, salg og markedsføring av egne produkter. Som pottemaker må du like fysisk og sølete arbeid, være nøyaktig, kreativ, ha god form- og fargesans og fingerferdighet. Kompetansen som pottemaker kan også brukes i arbeid med barn, unge og voksne. Som pottemaker bør du ha kunnskap om folkekunst, spesielt om keramikkens historie og utvikling og hvordan faget ble brukt gjennom de ulike stilepokene.

DESIGN

Som pottemaker må du kunne tegne skisser og arbeidstegninger av produkter du skal lage, og kunne planlegge, formgi og produsere keramikk fra ide til ferdig produkt. Det er viktig å tenke form og funksjon, ha kunnskaper om formanalyse og hvordan materialenes egenskaper påvirker formen. Det er nødvendig å ha god fargeforståelse generelt og kunnskaper om hvordan kjemiske tilsetninger i leire og glasur skaper ulike farger ved brenning.

STIKKORD - POTTEMAKERFAGET

Materialer: leire – glasur - kjemikalier Verktøy: maskiner – dreieskive – ovn – pensel – stempel – risseverktøy - Teknikker: tegne – elte - modellere – dreie – støpe – presse – banke – trekke – trykke – vri – dele – fuge - dekorere - glassere – brenne

LENKER

Utdanningsprogram og kompetanseplattform
www.kunstkeramikk.no
http://home.no.net/pottemak
www.smafag.no/pottemaker.htm
www.kulturringen.no
Pottemakertips

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *