Maskør- og Parykkmaker

Maskør- og Parykkmaker

Opplæring i bedrift 3 år
VG1 Design og håndverk 
 

Maskør- og Parykkmaker


Maskør- og parykkmakeren jobber i fjernsyn, film, teater og museum. De lager og reparerer parykker og masker fra ulike tidsepoker. Arbeidet går ut på å lage, klippe, farge og bearbeide parykker og hår, skjegg, barter, og øyebryn. I tillegg til sminking lager eller bygger de neser, ører, haker og hele ansikter til dyr og mennesker og alle typer masker. Som maskør- og parykkmaker er du en del av en kreativ og kollektiv prosess hvor du samarbeider med regissør, scenograf, kostymedesigner og skuespillere. Det er viktig med gode samarbeidsevner og du må like og omgås mennesker. Som lærling vil du lære hele arbeidsprosessen ved parykktilvirking, frisering og sminking/maskering. Du vil delta i hele forarbeidet av et teaterstykke og skal kunne planlegge og gjennomføre en maskering. Forming av hår, klipping og farging er også en stor del av maskør- og parykkmakerens arbeid. Mange maskør- og parykkmakere har bakgrunn som frisør eller sminkør, noe som er en stor fordel for å få læreplass ved fjernsyn og teater. Jobber du ved et teater vil du følge forestillingen du har ansvar for og jobbe om kvelden med sminke og hår før forestilling. Som maskør- og parykkmaker bør du kjenne til historie og stilepoker, få kjennskap til de historiske frisyrene og andre hårpryder gjennom tidene. Det kan også være nyttig med drakthistorie i tillegg, for å få en helhetsforståelse.

DESIGN


Det er viktig å kunne uttrykke seg ved hjelp av tegning under planleggingen av en parykk, frisyre og maskering. Maskøren må også kunne tegne sminkeskjema som settes sammen med foto, slik at andre kan gjøre sminkingen etter denne tegningen. Som maskør bør du ha gode kunnskaper i anatomi, spesielt ansiktets bein og muskler. Du bør også kjenne til hvordan aldringsprosessen skjer. Du former om ansikter ved hjelp av sminke og modellering er viktig for å få til spesialeffekter. En maskør bruker mange forskjellige slags materialer, men de mest vanlige er lateks, skumgummi og gips. Parykkmakeren må ha god formforståelse ved frisering og ved parykktilvirkning. En frisyre skal tilpasses hodeform, kroppsform og ansiktsform, og det er viktig å tenke helhet. Som maskør- og parykkmaker bør du ha gode kunnskaper i grunnleggende fargelære. Du vil jobbe med bruk av farger for å oppnå spesielle uttrykk, lære hvordan farget lys virker på ulike farger og hvordan farger skaper stemning i scenerommet. Det er også nødvendig med kunnskaper om farging av hår og hvordan bruk av farger kan forme om skuespillernes ansikter ved sminking.

STIKKORD – MASKØR- OG PARYKKMAKERFAGET


Materialer:

tekstiler - hår – hårprodukter – sminke – lateks – lim – skumgummi – kjemikalier – silikon – gips – gasbind – skinn - lær

Verktøy:

moddeleringsredskap - parykkmakerverktøy – frisørverktøy – pensler – saks - sminkeutstyr

Teknikker:

planlegge – lage sminkeskjema – fotografere - knyte – klippe – montere – forme – reparere – støpe – modellere

LENKER


Utdanningsprogram og kompetanseplattform
Kulturringen Opplæringskontor for gamle håndverksfag
www.smafag.no/maskorogparykk.htm
www.makeup-fx.com
www.niss.no
Hvordan lager man en parykk?
Hvordan tar man avstøpning av et hode?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *