Sølvsmed

Sølvsmed

Bedriftsopplæring 2 år
  VG1 Design og håndverk 
VG2 Design og gullsmedhåndverk  
 
En sølvsmed kan jobbe sammen med filigransarbeidere og gullsmeder, eller på spesialverksteder, ofte kombinert med butikk. Sølvsmedfaget er et spennende gammelt tradisjonsrikt håndverksfag der de gamle arbeidsteknikkene kombineres med nyskapende kreative ideer. Sølvsmeden jobber med ulike teknikker som hammerarbeid der de former sølvplater til skåler, fat, kanner og sølvbestikk, eller med korpusarbeid der de monterer og lodder gjenstander formet av plater og sølvtråder. Sølvsmeden former også sølvet til forskjellige smykker ved å file, frese, sage, hamre, smi og former sølvtråder til ulike produkter. Det er en fordel at man som yrkesutøver av faget er kreativ, nøyaktig og tålmodig. Du bør kunne lage og tilpasse håndverktøy, samt bruke og vedlikeholde de ulike maskinene. Materialkunnskap er viktig faktor i utdannelsen fordi man jobber med et produkt som representerer store verdier og har store materialkostnader. Mange sølvsmeder har sin egen personlige design og flere eksperimenterer tverrfaglig med å kombinere sølvet med materialer som skinn, bein, lær, voks, akryl, fjær osv. Andre jobber mer tradisjonelt. Det er flere utøvere i faget som tar i mot lærlinger i Norge men man kan også ta deler av yrkesutdanningen i Danmark, Tyskland, Finland og England. Man bør ha gode kunnskaper om sølvarbeidets historie og ulike arbeidsteknikker når man skal reparere gamle smykker og gjenstander. Det er en fordel å ha kjennskap til de ulike tradisjonene og stileepokene slik at man kan gi kunden råd og veiledning om tradisjon og bruk av produktene.

DESIGN

Sølvsmeden tegner raske idéskisser, nøyaktige arbeidstegninger, presentasjonstegninger og fagtegninger i riktig målestokk av sine produkter. Det brukes ulike tegne- og maleredskaper til de forskjellige oppgavene. De bruker tegning til å ”selge” inn sine kreative ideer til kunder og samarbeidspartnere. Som sølvsmed jobber man med 2 og 3-dimensjonale produkter. En godt opparbeidet formsans er viktig i utformingen av både nye og gamle smykker. Man bør ha en gode materialkunnskaper for i dette yrket jobber man med dyre eksklusive materialer. Det er også viktig å ha en god forståelse for form og funksjon. Sølvsmeder jobber med mange ulike steiner, perler, emaljer og materialer i mange fargenyanser og kulører. Det er viktig å ha en god fargesans når man skal sette sammen de ulike elementene til et ferdig produkt. Kunnskaper om de ulike fargers betydning er en fordel.

STIKKORD – SØLVSMEDFAGET

Materialer:

sølv – emalje – perler – steiner - kjemikalier

Verktøy:

maskiner - hammer – sag – tenger - loddeutstyr

Teknikker:

tegne - banke – sage – file – frese – hamre – smi - dreie - bore – slipe – polere – støpe – valse – trekke tråd – montere – smelte – herde – reparere

LENKER

Utdanningsprogram og kompetanseplattform
Småfag - Sølvsmed
Halsa Setersdalsylv
Øverbø Smykkeverkstad
Claus Bjerring Silver and Gold
Norges Gullsmedforbund
Kulturringen
Wikipedia - sølv
Norske sølvmerker
Arbeidsgang for nytt altersølv
Riksantikvaren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *