Storurmaker

Storurmaker

Bedriftsopplæring 2 år
  VG1 Design og håndverk 
VG2 Ur - og instrumentmaker  
 
Storurmakeren lager, vedlikeholder og reparerer alle typer ur, og spesielt mekaniske og elektriske tårnur, kirkeur, veggur og gulvur. Som storurmaker kan du designe og konstruere nye storurverk, men mye av det daglige arbeidet består av restaureringsarbeid. Klokkene er ofte montert i offentlige bygg som kirker, rådhus og skoler. De monteres og demonteres slik at arbeidet med urverkene kan foregå i verkstedet. Noe arbeid utføres også for privatpersoner som enten ønsker et nytt veggur eller restaurert et gammelt familie klenodium. Fagarbeideren må kunne taksere arbeidet, planlegge, og velge riktige materialer og verktøy. Det er viktig å være nøyaktig og ryddig, et lite spon kan ødelegge et urverk. Du må kunne arbeide i høyden, du må ha godt håndlag og praktisk sans. Storurmakeren må bl.a. kunne frese tannhjul og drivverk, dreie, rekonstruere visere og tallskiver, lage klokkekasser, justere gang og slagverk. Det er viktig at storurmakeren kjenner til grunnleggende stilarter og historien til kasse og urverk. Dette er nødvendig for å kunne bringe urverket tilbake til sin opprinnelige stand.

DESIGN

Storurmakeren må kunne tegne nøyaktig målsatte skisser. Når du skal konstruere for eksempel tallskiver er det nyttig å kunne bruke dataassistert tegneprogram. Estetisk og praktisk sans er viktig i storurmakerfaget.

STIKKORD – STORURMAKERFAGET

Materialer:

ulike typer metaller – tresorter

Verktøy:

maskiner – spesialverktøy

Teknikker:

feilsøke - frese – dreie – snekre – rense – smøre – overflatebehandle – gravere – mekanikk – elektronikk – måle – kontrollere

LENKER

Utdanningsprogram og kompetanseplattform
http://www.smafag.no/Storurmaker.htm
www.Tinius Videregående skole
www.urmakerforbundet.no

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *