Godt gammeldags håndarbeid er ikke lenger så utbredt i vårt moderne samfunn. Håndsydde klær, håndmalt keramikk og porselen, og hjemmesnekrede møbler er mer hobbyer og samleobjekter enn industri det kan tjenes store summer på. Heldigvis er det fortsatt mye verdi i det å kunne skape noe for seg selv og andre, og med de utfordringene vi har i dag så er kanskje gullalderen på vei tilbake.

Gammelt nytt blir helt nytt

Det blir mer vanlig for de store klesbutikkene, både fysiske og på nett, å selge brukte klær gjennom sine egne kanaler. Et veldig godt eksempel på dette er NA-KD, som via sin nettbutikk https://www.na-kd.com/no bidrar til at brukte klær får nytt liv hos nye brukere. Utvalget øker i høyt tempo, da bevisstheten rundt gjenbruk og miljø stiger og flere ønsker å bidra. Med fortsatt fokus på ny mote, trender og design, er NA-KD med å bidra til at fornyelse av trendbildet ikke nødvendigvis trenger å bety at det gamle må kastes.

Mange mennesker med innflytelse gjør i dag stor suksess med å vise verden hvordan gamle klær kan bli som nye, eller med skikkelig kreativitet – helt nye. Forskjellige plagg fra helt ulike trender, designere og sjangere kan kombineres, ikke bare som topp og bunn, men sys sammen og gis et helt nytt uttrykk. Med litt håndlag og oppfinnsomhet kan hvem som helst bli sin egen designer, og det er kun fantasien, og til tider kanskje blygselen, som setter grensene.

I motebildet blir det også mer synlig at det er et skifte på gang. Flere større designere tar forbrukerne på alvor, og viktige elementer som produksjon, transport og materialer blir løftet fram med tanke på bærekraft og rettferdighet. Om ikke mye av det som kommer fra de store produsentene er håndlaget, så er i det minste søkelyset på håndverket blitt veldig mye tydeligere de siste årene.

Godt håndlag for en bedre verden

Det er nok for mye forlangt at klesprodusentene skal begynne å håndsy klærne våre igjen, men med stadig flere som velger å sy om egne klær framfor å kaste, så legges det uansett et større press på aktørene. Det er ikke lenger like lett å forklare klesplagg med stoff som ikke holder lenger enn en sommer, da det blir vanskelig å sy disse inn i nye plagg. Forbrukere vil i økende grad ha alternativer som varer lenger og ikke være en del av bruk og kast-mentaliteten som har rådd grunnen i alt for lang tid.

Med godt håndlag kan vi alle bidra til å snu trenden, og en av klesvettreglene burde vært – det er ingen skam å sy!

Author ragnhild
Published
Categories Uncategorized

Siste innlegg

Hus Hage og hobbyer

youplay