Uansett om du er kristen eller ikke, så har Nidarosdomen en helt spesiell posisjon i Norges historie. Det er jo ikke til å komme utenom at en stor del av vår kulturarv kom av at Norge ble et kristent land i eldre tider, og selv om vi nå har skilt kirke og stat har Nidaros Domkirke fortsatt en viktig symbolverdi for vår nasjonale identitet. Visste du for eksempel at det står nedfelt i grunnloven at Kongeriket Norges regent skal krones der? Den seremonien ble avskaffet i 1908, men kirken har senere blitt brukt til signing av kong Olav og av Kong Harald og dronning Sonja. Den er også kjent for å være Olav den Helliges gravkirke. Foruten kirkens utvilsomme plass i historien, er den også naturligvis folkekjær fordi den er et vakkert bygg og en stolthet for Trondheim som by. Og det er nettopp denne kjærligheten folket har til kirken som gjør at den nå fremkaller en inspirerende dugnadsånd.

Folket sammen om å gi kirken et løft

Det er nemlig en svært viktig detalj ved kirken som ikke har fått oppmerksomhet på alt for lenge – belysningen. Den har faktisk ikke vært oppdatert siden 60-tallet, og både for det kosmetiske, og for brannsikkerheten er den verdt å bruke tid på. Gode tider har gjort at Trondheim har råd til det nå, og da gjelder det å smi mens jernet er varmt. På grunn av ekstra skatteinntekter har kommunen et overskudd på 440 millioner kroner fra 2017, og gjennom et spleiselag hvor staten spytter inn en del, kommunen matcher statens bidrag med 50 prosent og oppfordrer fylkeskommunen til å gjøre det samme, samt gaver fra private sponsorer ser det lyst(!) ut for å få i land de 20-22 millionene som trengs for en full renovering av lysene i kirken. Dette er et typisk prosjekt man ikke tar seg råd til når det er trangere kår, og mange mener derfor at tiden er moden for å gi Nidarosdomen en gave som hele folket vil nyte godt av i mange år fremover.

Fest og moro i studentenes by

En av tingene ved Trondheim som gjør byen så levende og pulserende er det gode studentmiljøet rundt NTNU. Det er ingen tvil om at når pubene, konsertsalene, teaterscenene og skrivehallene våkner til liv, da våkner byen med dem. Om du er heldig nok til å få oppleve noen utekvelder med studentgjengen i Trondheim, skaff deg kostyme, kanskje klistre på en trønderbart og gjør deg klar til å oppleve god stemning. Apropos dugnad, som student finnes det også en rekke frivillige tiltak du kan bli med på. Alt fra kulturelt, til rent sosialt og veldedig. Er man smart benytter man studietiden til mer enn bare studiet. Lær deg nye evner ved siden av skolen, få venner for livet, og føl at du bidrar til noe viktig. Kirkens Bymisjon og Røde Kors trenger alltid frivillige, og det dannes revygrupper rundt studiemiljøet. Mang et band har blitt startet av studiekompiser og noen finner andre hobbyer de tar med seg for livet.

Author ragnhild
Published
Categories Uncategorized

Siste innlegg

Hus Hage og hobbyer

youplay