Ved fjellkjeden Vestlige Sierra Madre i Mexico finnes det en stamme som heter Huichol. Indianerne der er anerkjent for den flotte kunsten sin, som skiller seg ut i mengden. De lager praktfulle kunstverk av perler og garn, som de setter sammen til fargerike og glade bilder. Det er slik kunst som faktisk er umulig å ikke like: de benytter seg av enkle linjer, mektige symboler og spennende teksturer.

Tradisjonelle teknikker

For å lage et bilde, benytter de seg av treplater og heller varm bivoks over. Tidligere benyttet de seg av steinene i naturen rundt dem, men etterhvert som mer moderne tider og etterspørselen økte, utfører de nå de tradisjonelle kunstverkene på treplater. Disse er perfekte å sette inn i en ramme på veggen, slik at man kan nyte kunsten fra morgen til kveld. De lar voksen tørke, og legger bildet deretter ute i solen hvor voksen blir varm og myk igjen. Da setter de i gang med å skjære ut formene de ønsker å bruke, før de tålmodig fyller de utgraverte linjene med fargerikt garn. Disse maleriene av bivoks og garn har lenge vært en viktig inntektskilde for Huichol indianerne.

Prøv selv

Hvis du kanskje ikke har tenkt deg avgårde til Mexico med det første, eller ikke finner noe sted du kan kjøpe et slikt bilde til å pynte med hjemme, kan du selvfølgelig lage et bilde selv. Det er kanskje ikke så vanskelig som det høres ut som: det viktigste er at du har alt utstyret på plass.

Dersom du vil prøve selv, kan du vurdere om du ønsker å bruke en treplate eller bare et tykt ark, som faktisk også fungerer veldig bra. Husk derimot at designet skal være enkelt – hvis du lager for mange små detaljer, vil det bli knotete å utføre med garnet i ettertid.

For å sette i gang varmer du opp voksen og lar det tørke. Deretter tar du med deg bildet ut i sola og hugger inn i voksen mens du legger ned garn i utskjæringene. Litt etter litt vil et nydelig bilde forme seg: og kanskje få hedersplassen i stua.

Fargerike tanker

Det er få ting i verden som får mennesker i bedre humør enn glade farger. Kanskje det er nettopp derfor garnbildene fra Huichol indianerne har blitt så populære: i tillegg til å selvfølgelig være et spennende prøveprosjekt for nysgjerrige hender som elsker å utforske ulike kunstteknikker!

Author ragnhild
Published
Categories Uncategorized

Siste innlegg

Hus Hage og hobbyer

youplay