Brodering var tradisjonelt en kvinnehobby, men i dag er det også mange menn som har oppdaget brodering. Det finnes veldig mange varianter av broderi. De vanligste tingene å brodere er duker, bilder og sengetøy, men det har også være vanlig å brodere initialer på putetrekk og lommetørklær. Ulike broderiteknikker brukes også på mange av de norske bunadene.

En variert hobby

Broderi omfatter ikke bare en teknikk. Det finnes mange hundre broderisting å velge blant, og man kan blande inn elementer som perler og glittertråd. Det er litt tidkrevende å brodere, men mange liker roen de føler når de konsentrerer seg om et broderi.

Den vanligste broderiteknikken i dag er korssting. Dette borderistinget ser ut som et kryss. Andre vanlige teknikker er halve korssting, stilkesting, plattsøm, attersting og diamantsting. Et borderi kan inneholde flere ulike teknikker. For eksempel kan mille fleur brukes til å lage blomster, mens attersting kan brukes til å lage konturer og små detaljer.

Nøyaktighet kreves

For å få et fint resultat, gjelder det å være nøye når man broderer. Stingene må være jevnstore og mønsteret må følges. Den enkleste måten å få jevnstore sting, er å brodere på hullete stoffer som aida eller lin, men det blir også bordert på vanlig bomull. Broderimotivet kan noen ganger være trykket på stoffet, mens andre ganger må du selv telle deg fram til antall sting og stingenes plassering på stoffet.

Ferdige sett eller gratis mønster

Du kan kjøpe ferdige broderisett, som inneholder både stoff, garn, nål og mønster. Dette er lettvint, ettersom du får med alt du trenger for å komme i gang. Alternativt kan du kjøpe mønster på nettet, kjøpe broderiblader, eller laste ned gratis mønster. Velger du å kjøpe mønster på nettet, er utvalget enda større.

Author ragnhild
Published
Categories Håndarbeid

Siste innlegg

Hus Hage og hobbyer

youplay