Vi har lenge forstått at design kan erstatte kvalitet dersom det er perfekt. Likevel går de to egenskapene hånd i hånd når det gjelder kjøretøy. Et eksempel er Think-bilen. Den var mer et testprosjekt enn noe annet. For den uhåndterlige klumpen av en bil, ble ikke spesielt populær.

Når vi ser tilbake på et par tiår med utvikling av el-biler for privatpersoner, så ser vi nå at designet er på plass. Det er finurlig hvordan ting faller på plass når man virkelig innser hvilke store miljøproblem man står ovenfor. Se da blir designet tilpasset massene. En etter en faset bilmerkene ut tradisjonelle drivstoff-biler, med el-bil som var utslippsfrie.

Ikke like enkelt som det

Likevel er det ikke like enkelt å gå over fra drivstoff til elektrisk kraft. Det er mange ting som skal falle på plass. Ute langs veiene skal det bygges opp ladestasjoner og i hjemmet skal man ha fleksibel elbil lader for en generasjon biler som ennå ikke er produsert. Samtidig skal oljeleting stoppe opp, og tusenvis av mennesker skifte beite.

Omstilling krever tid, men allerede nå kan man begynne å designe nye kjøretøy. For har man funnet fram til det mest perfekte transportmiddelet ennå? Kan man få mindre luftmotstand om man endrer grillen og øker hekken? Hva skjer om man flytter rattet til midten av kjøretøyet, eller har vi behov for bagasjerom?

Andre nye fasiliteter

Transport handler om å fasilitere ting. Kan bilen pakkes sammen og puttes i lomma når man kommer hjem, eller kan bilen kobles inn i veggen? Kan man kjøre sjåfør-løst og sitte i møte på en intern linje? Design er å leke med ideene, når de er utviklet. Derfor handler design også om idémyldring.

Hva er bilens funksjon og hvordan kan man utvikle den til å bli enda bedre? Det er mange ting å tenke på, spesielt med tanke på miljøhensyn. Når alle disse aspektene er koblet sammen kan man komme fram til et forslag til framtidens bil.

Vurdere disse tingene:

  • Karosseri
  • Energikilde
  • Lademulighet
  • Brukervennlighet
  • Funksjonalitet
  • Tilbehør

El-biler har en fantastisk akselerasjon, det er en ting å ta med i betraktningen. Jo bedre batteriene blir, jo større effekt kan man få ut av den. Så kanskje bilen skytes ut fra en rampe og fly over Atlanteren om noen år? Kanskje droner kan kobles på den for levering av hurtigmat. Mulighetene er mange, design deg til denne bilen.

Hvem driver fram design

Designeren har stor innflytelse på hvordan biler ser ut. Det gjelder for alle ting vi omgir oss med. Men drives det annen lobbyvirksomhet for å få fram ny design? Det er mye som tyder på at myndighetene har en finger med i spillet. Og det er ganske naturlig. For med store paradigmeskifter så kommer det en stor omstilling som samfunnet skal takle på best mulig måte for flest mulig mennesker.

Author ragnhild
Published
Categories Uncategorized

Siste innlegg

Hus Hage og hobbyer

youplay