Selv om strikking er den største trenden innen håndarbeid for tiden, er det også mange som elsker å hekle. Heklearbeider er lett å ta med seg, for du trenger bare et garnnøste og en heklenål, og det får du fint plass til i en vanlig håndveske.

En bærbar hobby

Hekling passer fint å ta med på buss og tog, akkurat som strikking, og det er ingen grenser for hva du kan lage. Du kan hekle klær, puter, leker, duker, gardiner og sengetepper, bare for å nevne noe. Opphavet til heklingen er litt usikkert, men det er en gammel teknikk som er kjent i mange land. Ettersom heklearbeider er lette å ta med seg, har kvinner ofte hatt hekletøy i lommen eller i vesken. På skotsk kalles hekling til og med gjeterstrikking, et navn som tyder på at til og med gjeterne hadde med seg heklearbeider mens de passet dyrene.

Lær deg flere masker

Det er lett å lære seg de grunnleggende heklemaskene, men lær deg gjerne noen mer avanserte masker i tillegg, slik at du kan variere litt mer. Du finner heklevideoer for eksempel på YouTube, eller du kan lese om ulike masker på nettet. Alternativt kan du investere i en heklebok som lærer deg de ulike teknikkene. Vil du finne mer avanserte oppskrifter, er det lurt å sjekke ut engelske oppskrifter på nettet. Det finnes også gratis heklemønster på norsk, for eksempel hos garnprodusenter, men utvalget av gratis hekleoppskrifter er mindre enn utvalget av gratis strikkeoppskrifter.

Smått blir stort

En annen fordel med hekling, er at du kan dele opp store ting i små deler. Det kan du også når du strikker, men det er enda mer vanlig innen hekling. Du hekler ganske enkelt små lapper, som deretter kan hekles sammen til duker, gardiner, pledd og sengetepper. Du kan til og med lage klær på denne måten, for eksempel en poncho av lapper. Fordelen med denne metoden, er at hver lapp er relativt rask og enkel å lage. Dermed blir det langt mer overkommelig å lage store prosjekt, og flere personer kan til og med samarbeide om å lage et sengeteppe. Det er bare å lage noen lapper hver, og deretter samle dem til ett teppe.

Heklede matter

For et par generasjoner siden, var det utenkelig å kaste ting. Da ble slitt tøy revet opp i strimler, og disse strimlene ble brukt til å hekle gulvmatter.

Author ragnhild
Published
Categories Håndarbeid

Siste innlegg

Hus Hage og hobbyer

youplay