Du ser dem overalt. Damer som strikker og hekler. De sitter på bussen, på stranden, på venterommet på legekontoret – ja, overalt kan du se damer som er opptatt med garnnøstene sine. Og spesielt rundt juletider er det stor aktivitet. Da skal det produseres gaver til venner og familie. Men hva er det som er så bra med denne aktiviteten, annet enn at det skaper noe flott? For er det sånn at håndarbeid faktisk er sunt for oss?

Uten tvil – JA!! Foruten å styrke kreativiteten vår, bidrar det også til flere helsemessige fordeler. Og da snakker vi ikke kun om strikking og hekling, men om håndarbeid generelt. VI får bedre koordinasjon og det er en utmerket måte å stresse ned på.

De som driver med håndarbeid sier at det ikke finnes noe bedre enn å skape noe selv. Å se et ferdig resultat etter timer med iherdig jobbing. Det er liten tvil om at det er sannhet i de uttalelsene. Det gir en mestringsfølelse. I tillegg gir det oss muligheten til å glede noen vi er glad i. For mange mennesker er gleden ved å gi mye større enn gleden ved å få.

Barn burde starte med håndarbeid fra tidlig alder. Ikke nok med at det utvikler kreativiteten, men også finmotorikken får grundig opptrening. Og det er ingen grunn til å stoppe når man blir eldre. Forskning har vist at ved å utfordre hjernen, reduseres også risikoen for demens.

Som vi nevnte gir håndarbeid en lykkefølelse. Hjernens belønningssystem aktiveres, og dopamin , kroppens eget dop, frigjøres. Vi føler lykke og glede.

Håndarbeid reduserer også tankekjør og stress. Når vi tar frem strikketøyet får vi noe å konsentrere oss om. Det gir oss muligheten til å legge alle problemer til side for en stund. I tillegg er det bevist at håndarbeid reduserer stress. Vi slapper mer av så fort vi gjør noe vi liker.

Kanskje sitter du og tenker: “Ja, men klarer jo ikke noe av dette”. Jo visst klarer du. Det handler bare om å tørre. Og i dagens samfunn, der man kan lære det meste på YouTube, er det bare å hoppe i det. Spesielt strikking er noe så å si alle kan klare å lære seg.

Det har vært snakk om strikking og hekling i denne artikkelen, men det finnes mange forskjellige typer håndarbeid, for eksempel sying, brodering, scrapbooking, smykkedesign, keramikk, origami og mye annet. Selv snekring kan sees på som håndarbeid, så hvorfor ikke ta turen innom byggmax i morgen, for innkjøp av planker og spiker?

Og du har kanskje ikke tenkt på det, men også matlaging kan gå under kategorien håndarbeid. For det er jo det det er, når man danderer retter på en flott og kunstnerisk måte.

Som du forstår er håndarbeid sunt på veldig mange måter. Så gjør en innsats allerede i dag, og du vil kanskje gå en mindre glemsom alderdom i møte. I tillegg vil du se at du kan lage de flotteste ting som vil imponere dine nærmeste.

Author ragnhild
Published
Categories Uncategorized

Siste innlegg

Hus Hage og hobbyer

youplay