Keramikk er et veldig gammelt håndverk som har blitt brukt over hele verden. De eldste keramikkgjenstandene som er funnet ble laget 30 000 år f.Kr. Pottemakere har vært høyt verdsatt i mange kulturer. I dag er de fleste keramikere hobbykeramikere, men det finnes fortsatt noen som livnærer seg av keramikk.

Hva trenger du for å begynne?

Før du starter med keramikk, bør du lese en del om teknikken og verktøy du trenger. Du finner en mengde informasjon på nettet. Det er også mulig å utdanne seg inne keramikk.

For å lage keramikk trenger du leire av god kvalitet. I dag brukes mest utenlandsk leire, selv om det også finnes god leire i Norge, først og fremst såkalt blåleire. Leiren må eltes for å få ut luft. Skal du produsere keramikk i større skala, trenger du en eltemaskin, men som nybegynner kan du elte for hånd. Du trenger også en dreieskive, som gjør det mye lettere å lage runde potter og former. Dreieskiver finnes med og uten motor. Start gjerne med en rimelig dreieskive hvis du bare skal drive med keramikk på hobbybasis. Når leiren tørker, krymper den, så dette må du ta hensyn til når du planlegger størrelsen på det ferdige produktet.

Dekorering av keramikk

Keramikk kan dekoreres på ulike måter, enten ved å risse mønster inn i leiren, eller ved å dekorere med farger. Etter dekor med farger, skal keramikken brennes første gang. Deretter påføres en glasur, før keramikken brennes igjen. Den største investeringen er ovnen du brenner keramikken i, og det kan være lurt å slå seg sammen med andre dersom du bare driver med keramikk på hobbybasis.

Utdanning og kurs

Du kan utdanne deg på en skole eller ta et keramikk-kurs. Dette er en smart måte å lære teknikken, og finne ut om dette er noe for deg. Det kreves litt erfaring for å få til virkelig gode keramikkprodukter, og du kan ikke forvente at de første tingene du lager blir perfekte. Men øvelse gjør alltid mester.

Hva kan du lage?

Egentlig er det bare fantasien som setter grenser for hva du kan lage av keramikk. De vanligste tingene å lage er potter, vaser, mugger, drikkeglass og fat, men du kan også lage små og store figurer. Skal du lage noe stort, trenger du selvsagt en tilsvarende stor ovn, men det finnes keramikkstatuer av imponerende størrelse flere steder i verden. Keramikk kan brukes til å lage både bruksgjenstander og kunstverk.

Author ragnhild
Published
Categories Håndarbeid

Siste innlegg

Hus Hage og hobbyer

youplay