Quilting, eller lappeteknikk, er en populær hobby. Du kan bruke lappeteknikk til å lage både klær, vesker, sengetepper og puter, bare for å nevne noe. På engelsk kalles teknikken quilting, og det finnes en mengde oppskrifter på engelsk. Du kan til og med kjøpe engelskspråklige blader som handler utelukkende om lappeteknikk. Det sier litt om hvor populær denne hobbyen er.
Det er vanskelig å anslå hvor gammel teknikken er, ettersom lappeteknikken benytter nedbrytbare materialer som stoff og skinn. Men det har blitt funnet klær laget av skinnlapper, og det eldste kjente funnet av denne typen er 5000 år gammelt. Lappeteknikk har altså vært brukt i ulike varianter over hele verden.
Hva er lappeteknikk?
Lappeteknikk går ganske enkelt ut på å sy sammen lapper til større arbeid. Du kan velge lapper i ulike farger og motiv, og til og med blande ulike stoffkvaliteter. Det vanligste er å sy sammen lapper med kvadratiske former som firkanter, trekanter, sekskanter og lignende. Mønstrene som oppstår kan være enkle eller veldig avanserte.
En hobby for alle
Både unge og gamle driver med lappeteknikk, og selv om de fleste som driver med lappeteknikk er kvinner, finnes det også menn som syr lapper. Du trenger en symaskin og lapper i ulike farger og mønstre, og dette er en hobby som har en tendens til å vokse når du blir bitt av basillen.
Mønster og planlegging
Som nybegynner kan det være greit å finne mønster på nettet, eller i hvert fall bruke disse mønstrene som inspirasjon. Når du får litt erfaring, kan du begynne å lage egne mønster. Da er det lurt å tegne mønstrene på papir først, og planlegge hvilke farger du skal bruke. Det er lettere å gjøre endringer i mønsteret før du begynner å sy sammen arbeidet, så ta deg tid til å legge en god plan.
Start gjerne med små prosjekter som grytekluter eller puter, og begynn med enkle kvadratiske former på lappene. Når du blir flinkere, kan du prøve deg på avanserte mønster og større prosjekter. Lappeteknikk kan også brukes til å dekorere klær eller lage små pyntedetaljer på tepper og duker. Ikke vær redd for å blande mønster og farger som står sterkt i kontrast til hverandre. Dette kan skape veldig spennende og overraskende effekter.