Strikking er kanskje det mest populære håndarbeidet i Norge, målt i antall aktive strikkere. Det har blitt moderne å strikke egne klær igjen, og både unge gamle, kvinner og menn strikker.

Hvorfor er strikking populært?

Til tross for at det finnes billige strikkeklær å få kjøpt, er det mange som foretrekker å lage egne klær. Da får de et personlig plagg. De kan velge farge og garnkvalitet selv, og det blir også spesielt når plagget er hjemmelaget. Ingen strikker på samme måte, og mange legger inn sin egen vri i mønsteret, nettopp for å få et unikt plagg.

I tillegg er strikking et forholdsvis enkelt håndarbeid å starte med. I utgangspunktet trenger du bare en rundpinne eller settpinner, litt garn og et mønster, så er du i gang. Strikking er også en hobby som egner seg til å ta med på bussen, på toget eller på arbeidsplassen. På den måten kan du strikke i små pauser. Mange strikker også foran TV-en. Det egner seg best for litt mer erfarne strikkere, eller når du strikker enkle plagg, uten avanserte mønster.

Gaver til alle

Når du strikker, kan du også lage personlige gaver til alle du kjenner. Skal du lage mange gaver, er det lurt å velge småplagg, som ragger, votter, luer og skjerf. Det blir kanskje ikke billigere å lage gaver selv, men gavene blir mye mer personlige. Du kan velge farger og mønster som passer perfekt til personen som skal ha gaven, og det finnes veldig mange mønster å velge blant.

Skal du lage gaver, kan det være lurt å lete etter gratis mønster på nettet. Det finner du hos flere garnprodusenter, som Viking Garn. Gratis oppskrifter kan spare deg for en del penger, for hvis du kjøper oppskrifter i butikken, kan det koste en del.

Start enkelt

Hvis du er nybegynner, gjelder det å starte med en enkel oppskrift. Start med et skjerf, en gryteklut eller en glattstrikket genser. Ikke velg en oppskrift med altfor tynne eller altfor tykke pinner. Både de tynneste og de tykkeste pinnene er vanskeligere å strikke med enn de “vanlige” tykkelsene. Start med pinnestørrelse 3, 3,5 eller 4. Når du har lært deg det grunnleggende, kan du prøve deg på en litt mer avansert oppskrift.

Alltid nye utfordringer

Når du har lært deg å strikke, vil det alltid dukke opp nye utfordringer. Du kan prøve deg på avanserte mønster og nye teknikker, slik at strikkingen aldri blir kjedelig. Dessuten dukker det hele tiden opp nye oppskrifter, nye farger og nye garnkvaliteter. Vil du utfordre deg selv litt ekstra, kan du søke etter engelske strikkeoppskrifter på nettet. Det finnes mange av dem gratis tilgjengelig, og noen av dem er mer avanserte enn de klassiske, norske oppskriftene. Det er alltid noe spennende å prøve seg på.

Author ragnhild
Published
Categories Håndarbeid

Siste innlegg

Hus Hage og hobbyer

youplay