Det finnes mange fine og rimelige klær å få kjøpt, men det er likevel mange som foretrekker å sy egne klær for å skape noe unikt. Med TV-program som Sy-mesterskapet, har også interessen for hjemmesydde klær økt.

Hva er fordelen med å sy selv?

Hovedfordelen er at du får klær som passer perfekt. Ferdigkjøpte klær er sydd i standardstørrelser, og det fungerer vanligvis bra. Men hvis du vil ha noe som virkelig sitter perfekt, er det best å sy det selv. Dessuten kan du selv velge farger og stoffkvalitet, og lage unike detaljer i plagget.

Fra nødvendighet til mote

For noen generasjoner siden fantes det få eller ingen klær å få kjøpt, og folk laget klær av alt fra gardiner til fallskjermer. Senere ble det vanlig med skreddere og syersker, men her i Norge er det lange tradisjoner for å sy klær selv. Du skal ikke gå langt tilbake i tid før det var helt vanlig at jenter og kvinner sydde egne klær.

Nå for tiden handler hjemmesøm først og fremst om å skape unike plagg, samt å være miljøbevisst. Re-design har blitt et moteord, og dette går ganske enkelt ut på å sy om gamle plagg, duker og gardiner til nye klær. På den måten spares miljøet, gjennom at man kjøper færre nye klær. Dagens motebilde fokuserer også gjerne på det unike, og den beste måten å få et unikt plagg, er å lage det selv.

Sats på kvalitet

Skal du sy egne klær, lønner det seg å investere i en god symaskin.Velg også materialer av god kvalitet. Gamle klesplagg har ofte høyere kvalitet enn nye klær, så sjekk om du finner gamle plagg du kan sy om. Et annet tips er å velge herreklær til re-design, ettersom herreklær generelt har bedre kvalitet enn dameklær. Som nybegynner bør du starte med små og enkle prosjekter, og lære etter hvert. Meld deg på et kurs hvis du kan, eller lær ting på nettet eller gjennom bøker.

Ikke vær redd for å gjøre feil

Ingen blir mester over natten, men ikke la det skremme deg vekk fra å prøve. Start gjerne med re-design, for da er noen av sømmene allerede sydd. Skal du sy med mønster, må du alltid lese gjennom hele mønsterteksten før du starter. Sørg for at du forstår alt som er skrevet, slik at du vet hvordan plagget skal settes sammen. Før du syr de permanente sømmene, er det lurt å tråkle plagget sammen og prøve det på en prøvedukke eller på deg selv.

Er du usikker på noe, kan du søke etter tips på nettet, eller spørre noen du kjenner om de kan hjelpe deg. Har du en mor eller bestemor som har sydd egne klær, er det stor sjanse for at de har noen gode tips å komme med.

Author ragnhild
Published
Categories Håndarbeid

Siste innlegg

Hus Hage og hobbyer

youplay