Treskjæring er et håndverk som har blitt brukt til å utsmykke møbler, båter og bygninger. Under vikingtiden var det vanlig å lage tredimensjonale figurer, for eksempel dragehoder, på hus og båter. Å lage tredimensjonale figurer på denne måten, kalles figurskjæring. En annen teknikk heter karveskurd. Det benyttes også en stilart som heter akantus. Akantusstilen etterligner planten med samme navn, og denne stilen ble populær i kirker. Fortsatt er akantusstilen den mest vanlige stilarten innen norsk treskjæring.

Utstyr og utdanning

Det er tidkrevende å lære seg treskjæring, og hvis du vil ha en god start, er det lurt å ta en utdanning innen håndverket. Du finner også mye informasjon på nettet, inkludert videoer. Dessuten finnes det en rekke bøker om treskjæring. Hvis du kjenner noen som driver med treskjæring, kan du spørre om de vil lære deg grunnteknikkene.

Utstyret du trenger er treskjærerjern i ulike størrelser. Disse kan kjøpes enkeltvis eller som sett. Mønster kan du finne i bøker eller på nettet. Du kan også lage mønster selv når du har lært grunnteknikkene. Det har vært vanskelig å rekruttere unge til treskjærerutdannelsen, og det kan dermed etter hvert bli et problem å vedlikeholde gamle bygg som er dekorert med treskjæring.

Author ragnhild
Published
Categories Håndarbeid

Siste innlegg

Hus Hage og hobbyer

youplay